Waarover kinderen praten met De Kindertelefoon

Still uit de documentaire LUISTER, Regie: Astrid Bussink, 2017

In mijn vorige blog vertelde ik hoe ik als vrijwilliger bij De Kindertelefoon terecht ben gekomen. Dit keer wil ik de veelbesproken onderwerpen en mijn ervaringen delen. Bij De Kindertelefoon kun je namelijk over álles praten.

Wie, wat, hoe?

Kinderen zoeken contact met De Kindertelefoon om verschillende redenen. Ze vinden het moeilijk op school, worden gepest, zijn zenuwachtig voor een proefwerk of presentatie, willen of hebben verkering, ervaren hun eerste tongzoen of seksuele ervaringen, voelen zich niet lekker in hun vel, zijn onzeker, hebben ruzie met hun ouder(s) of vrienden, willen iets oplossen maar weten niet hoe, zijn verslaafd aan hun telefoon, zijn onzeker over hun lichaam, maken zich zorgen over wat anderen van hen vinden, vervelen zich, zijn verdrietig of bang, voelen zich alleen, en nog veel meer!

In de documentaire LUISTER komt een dwarsdoorsnede voorbij van de gesprekken die kinderen voeren met de Kindertelefoon.

 

In 2022 namen vooral kinderen tussen de 10 en 15 jaar contact op. Jongens (44%) belden het meest, gevolgd door meisjes (35%) en groepjes (20%). De belangrijkste thema's waren emotionele problemen, seksualiteit, pesten en familieproblemen. Maar er is ook ruimte voor luchtigheid. Kinderen bellen soms gewoon voor de lol, ze willen even een verhaal kwijt of ze bellen om te pranken.

Veelbesproken onderwerpen

Onder Overig vallen hoofdonderwerpen zoals School & werk, Maatschappij, Vrije tijd en Online gedrag.

Prank calls

Bij mijn eerste diensten bestonden de meeste oproepen uit prank calls. Hierbij moet je denken aan opgevoerde toneelstukjes, soms geschreeuw of hysterisch gelach. Hoewel dit niet altijd prettig is, kun je door in elk gesprek te proberen een connectie te maken met de beller, zelfs in een prank ervoor zorgen dat een kind zich begrepen voelt. Misschien belt een van de kinderen uit zo'n groepje de volgende keer voor serieus advies of een luisterend oor.

Soms zijn de pranks ook behoorlijk creatief en grappig, zoals te zien is in de video's van YouTuber X.GAMER20

IK BESLOOT WEER DE KINDERTELEFOON TE PRANKCALLEN 2.0

Chat versus telefonie
24% versus 76%

In 2022 verloopt het meeste contact nog altijd telefonisch.

Directe impact

Elk jaar voert De Kindertelefoon meer dan 100.000 gesprekken over thema’s van schoolstress tot persoonlijke dilemma’s. Deze gesprekken bieden jongeren een veilige plek om te spreken en gehoord te worden. Elk gesprek is weer een nieuwe kans om een positieve impact te hebben op het leven van een kind.

Op welke manier kan er contact opgenomen worden met De Kindertelefoon?

Elke dag voert De Kindertelefoon ongeveer 1.000 gesprekken via telefoon en chat. Daarnaast heeft De Kindertelefoon een forum.

Bellen kan gratis en anoniem via 0800-0432. Als je belt, hoor je de stem van een vrijwilliger. Dat maakt het gesprek persoonlijker, maar het kan ook zijn dat dat misschien spannend is. 

Chatten: Misschien typ je liever óf vind je het fijn als niemand je kan horen thuis. Dan kun je ook gratis en anoniem chatten. Ook hoort de vrijwilliger aan de andere kant van de lijn het bijvoorbeeld niet als je moet huilen. Wil je vaker over hetzelfde onderwerp chatten zonder opnieuw je verhaal te vertellen? Dan is er de Terugkomchat. Tot slot kun je via de Jongerenchat met iemand van ongeveer je eigen leeftijd chatten, als je tussen de 12 en de 18 jaar bent. De vrijwilligers op de jongerenchat zijn tussen de 16 en 18 jaar oud.

Forum: dat is dé plek op de website van De Kindertelefoon waar je bijvoorbeeld vragen en verhalen met leeftijdsgenoten kunnen delen. Het forum is er voor kinderen tussen de 12 en 18 jaar. Je hoeft natuurlijk niet iets zelf te plaatsen of te reageren; je mag ook gewoon even rondkijken.

bron: https://www.kindertelefoon.nl/veelgestelde-vragen


Geïnspireerd of nieuwsgierig geworden? Aarzel niet om te reageren of neem een kijkje op de website van De Kindertelefoon. Jouw steun kan het verschil maken.

Vorige
Vorige

Vier 45 jaar De Kindertelefoon: word vrijwilliger!

Volgende
Volgende

Met De Kindertelefoon kun je over ALLES praten