Vier 45 jaar De Kindertelefoon: word vrijwilliger!
Deze week bestaat De Kindertelefoon 45 jaar. Dé gelegenheid bij uitstek om even stil te staan bij het belang van vrijwilligerswerk, zeker nu ik zelf vrijwilliger ben bij deze prachtige organisatie. In eerdere blogs heb ik al een inkijk gegeven in het soort gesprekken dat binnenkomt bij De Kindertelefoon. Vandaag wil ik het hebben over wat vrijwilligerswerk inhoudt en waarom het zo waardevol is.
45 jaar De Kindertelefoon. https://www.instagram.com/kindertelefoon.nl/reel/C8WUZ9Uibd2/
Word vrijwilliger: training en voorbereiding
Voordat je begint als vrijwilliger bij De Kindertelefoon, volg je een intensieve training van acht weken. Tijdens deze periode leer je alles over de complexe gesprekken die je zult voeren. Je leert echt te luisteren, kinderen gerust te stellen en hen te helpen hun eigen kracht te ontdekken. De opleiding is alomvattend en dat is ook nodig om je goed voor te bereiden. Niet alleen leer je technieken en vaardigheden, maar je krijgt ook inzicht in de problemen waarmee kinderen te maken kunnen hebben.
Lopende kwaliteitsmonitoring en -ondersteuning
Bij De Kindertelefoon houden we voortdurend de kwaliteit van ons werk in de gaten en wordt veel ondersteuning geboden aan vrijwilligers. Het leerproces gaat door, zodat zowel jij als de kinderen de best mogelijke ervaring hebben. Met de extra online leermiddelen die dit na de basistraining worden vrijgegeven, kun je je kennis en vaardigheden voortdurend bijschaven.
Een gemiddelde dag uit het leven van een vrijwilliger
Als vrijwilliger werk je minimaal één keer per week een dienst van 3 uur, dat kan dagelijks tussen 11:00 en 21:00 uur op een van de locaties van De Kindertelefoon. Dit is goed te combineren met andere verplichtingen zoals werk of studie. Tijdens je dienst werk je op een van de locaties van De Kindertelefoon in Nederland. Daar kun je je volledig richten op de gesprekken met kinderen. Elk gesprek is uniek; sommige zijn licht en vrolijk, andere zwaar en emotioneel. De onvoorspelbaarheid maakt het werk interessant en ontzettend waardevol. Je bent altijd met meer vrijwilligers, je belt nooit alleen. De Kindertelefoon heeft belkamers in Nijmegen, Utrecht, Amsterdam, Tilburg en Groningen.
De kracht van een luisterend oor
Een van de grootste voordelen van dit werk is het directe verschil dat je kunt maken in iemands leven. Door simpelweg te luisteren, bied je kinderen een veilige plek waar ze zich gehoord en begrepen voelen. Dit is van onschatbare waarde, vooral in tijden van eenzaamheid en depressie. Het besef dat je iets wezenlijks bijdraagt, is verrijkend en draagt bij aan je eigen gevoel van eigenwaarde en betrokkenheid.
Conclusie
Vrijwilligerswerk bij De Kindertelefoon is een ervaring die zowel het leven van de kinderen als dat van jou verandert. Doordat er doorlopende begeleiding is en je altijd bij kunt leren, helpt dit je om zelfverzekerder te worden en je te blijven groeien. De flexibele uren maken het mogelijk om dit vrijwilligerswerk te doen naast je andere bezigheden. Iedereen in Nederland die jonger is dan 45 heeft kunnen bellen met De Kindertelefoon, en nu er een jubileum gevierd wordt, is het ook goed om wellicht iets terug te doen. Word jij een nieuwe vrijwilliger bij De Kindertelefoon? Lees meer op de website, en meld je aan. Wie weet zijn we dan binnenkort collega’s!
Doe dus mee en maak het verschil – samen bouwen we aan een veilige toekomst voor alle kinderen.