Met De Kindertelefoon kun je over ALLES praten

Collage Roy Cremers, (1992) met analoge telefoonhoorn

Inspiratie komt vaak uit de meest onverwachte hoeken. Zo heeft mijn moeder, die rond haar 70ste een nieuwe levensfase is ingegaan, mij geïnspireerd om vrijwilligerswerk te gaan doen. Na het overlijden van mijn stiefvader heeft mijn moeder een scala aan activiteiten omarmd, van wandel- en fietsgroepen tot werelddansen en Zumba. Maar wat mij het meest trof, was haar beslissing om vrijwilliger te worden bij Stichting De Zonnebloem. Dit zette mij aan het denken over mijn eigen bijdrage aan de samenleving. Ondanks mijn onbetaalde nevenfuncties binnen de culturele sector, vroeg ik me af: kan ik meer doen?

Keuze voor De Kindertelefoon

Deze vraag leidde mij naar De Kindertelefoon. Rond de tijd dat ik begon na te denken over mijn maatschappelijke inzet, kwam ik een artikel tegen in het NRC over modern pesten, "Gossip Girling". Een medewerker van De Kindertelefoon werd in dit artikel geciteerd, en dit wekte mijn interesse. Ik bezocht de website en kwam vrij snel bij het aanmeldformulier voor nieuwe vrijwilligers terecht. Ik besloot me direct aan te melden. Na een uitgebreid selectieproces en een online introductiegesprek, doorliep ik een intensieve training van acht weken in februari en maart. Sinds begin april ben ik zelfstandig vrijwilliger, zowel aan de telefoon als op de chat.

Collage klaslokaal met poster Pinkeltje Nijmegen (1996)

Bij De Kindertelefoon kunnen jongeren tot 18 jaar over alles praten, van schoolstress en pesten tot problemen thuis en jonge liefde. Ondanks dat De Kindertelefoon dit jaar haar 45-jarig bestaan viert, had ik als kind nooit persoonlijk contact gezocht met De Kindertelefoon. Ik kende het niet. Wel herinner ik me een bepalend moment uit mijn jeugd toen ik stiekem een telefoonnummer van een poster van Homojongerenvereniging Pinkeltje (nu DITO) in mijn agenda noteerde. Het heeft weken geduurd voordat ik die stap durfde te zetten. Uiteindelijk heb ik een telefooncel gebeld om schriftelijke informatie op te vragen. De bemoedigende woorden van een vrijwilliger aan de andere kan, overtuigden mij om langs te komen en foldertje op te halen. Dit heb ik gedaan en niet lang daarna had ik mijn coming-out. Voor mij benadrukt deze anekdote het belang van toegankelijke steun voor jongeren.

De Kindertelefoon speelt een cruciale rol in het bieden van een veilige en vertrouwde omgeving voor jongeren om anoniem hun hart te luchten. Dit is van onschatbare waarde in een wereld waar jongeren vaak niet weten waar ze met hun problemen terecht kunnen.

Enkele feitjes over De Kindertelefoon

  • Jaarlijks meer dan 100.000 gesprekken.

  • Alle gesprekken zijn anoniem, met thema's variërend van schoolstress tot familieproblemen.

  • Beschikbaar via telefoon, chat, en een forum waar jongeren elkaar kunnen ondersteunen.

  • Meer dan 500 vrijwilligers maken deze gesprekken mogelijk.

  • Een speciale les van 30 minuten is beschikbaar voor het onderwijs om leerlingen kennis te laten maken met De Kindertelefoon.


Geïnspireerd of nieuwsgierig geworden? Aarzel niet om te reageren of neem een kijkje op de website van De Kindertelefoon. Jouw steun kan het verschil maken.

Volgende
Volgende

Draag als luisterend schrijver bij aan een gelijkwaardig herstel