Crowdfunding aan de VU: van pilot naar structureel instrument
Terug op de campus: een workshop met toekomst
Gisteren stond ik weer op vertrouwde grond: de campus van de Vrije Universiteit. Niet als student dit keer, maar als alumnus en spreker. Ik gaf een workshop crowdfunding aan een diverse groep geïnteresseerde studieverenigingen, onderzoekers en medewerkers. Waarom? Omdat ik door DURF ben gevraagd om mijn expertise op het gebied van crowdfunding in te zetten voor een bijzonder initiatief.
Als VU-alumnus voelt het vertrouwd om terug te keren, dit keer met een duidelijke missie. DURF (Dienst Universitaire Relaties en Fondsenwerving) is de afdeling binnen VUfonds die een crowdfundingpilot leidt. Deze pilot is erop gericht studenten en wetenschappers aan de VU concrete handvatten te bieden om hun eigen projecten succesvol te financieren. Educatief, wetenschappelijk, maatschappelijk. De pilot start dit najaar en moet uitgroeien tot een structureel onderdeel van het fondsenwervingsinstrumentarium van de VU.
Waarom crowdfunding in de wetenschap?
De timing is urgent. Nu er in het (wetenschappelijk) onderwijs en onderzoek drastisch bezuinigd gaat worden, wordt aanvullende financiering steeds noodzakelijker. Studenten en onderzoekers die nieuwe initiatieven willen realiseren, kunnen niet meer enkel leunen op subsidies of centrale middelen. Ze zullen ondernemender moeten denken en zelf actie ondernemen.
Crowdfunding is daarbij geen alternatief, maar een waardevolle aanvulling. Een manier om ideeën die nét buiten de lijntjes vallen toch mogelijk te maken. Om draagvlak te toetsen. En om betrokkenheid te creëren — van alumni, collega’s, vrienden of onbekende sympathisanten. In de beste gevallen fungeert crowdfunding als springplank naar grotere financiering of bredere zichtbaarheid.
Van blauwdruk naar beweging
Mijn bijdrage aan deze pilot is drieledig:
Een analyse van bestaande campagnes en randvoorwaarden binnen de VU-context
Een workshop waarin we initiatiefnemers inspireren en activeren
Een praktische Crowdfunding Toolkit die initiatiefnemers ondersteunt bij het vormgeven van een campagne
Daarnaast adviseer ik DURF over hoe crowdfunding een vaste plek kan krijgen binnen het bredere fondsenwervingsbeleid van de universiteit. Geen tijdelijke actie, maar een duurzame strategie. En samen met het VUfonds-team bouwen we aan die structurele plek — zodat crowdfunding aan de VU een vanzelfsprekende route wordt voor impactgedreven projecten.
Benieuwd naar het hele verhaal?
In het nieuwste VUfonds Magazine (zomer 2025) vertel ik meer over het hoe en waarom van deze pilot.
Van plan naar praktijk. Van verhaal naar publiek.
Ik denk graag met je mee – strategisch én creatief.
Stuur een bericht of kijk op roycremers.nl.