Futureproof: development AFK
Vraag van opdrachtgever
Door het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) werd ik gevraagd om de rol van development binnen de organisatie te verkennen. Doe zoals je eerder met voordekunst hebt gedaan, maar dan binnen het AFK, in plaats van als zelfstandige stichting.
In mijn onderzoek sprak ik met medewerkers en stakeholders van AFK en stond ik stil bij maatschappelijke trends, waaronder de impact van de COVID-19 pandemie op de culturele sector.
Observaties leidden ertoe dat ik me ging richten op de individuele makers als een groep die extra ondersteuning nodig had. Zij behoren tot de groepen die het hardst zijn getroffen door de pandemie en hebben het minst toegang tot extra overheidsfinanciering. Daarnaast kunnen zij slechts beperkt aanvragen indienen voor projectfinanciering. Het AFK is een uniek stadsfonds dat Amsterdamse makers als individu kan ondersteunen. Door bezuinigingen komt deze steun echter in gevaar en de verwachting is dat de druk de komende jaren verder zal toenemen. Om deze makers te ondersteunen, stelde ik daarom voor dat AFK zich in hun campagnes richt op de Amsterdamse makers.
Tegelijkertijd zocht het AFK naar manieren om een Coronabudget dat eerder beschikbaar was gekomen opnieuw aan te vullen en daarom is er voor de Amsterdamse makers een crowdfunding campagne opgezet, Futureproof.
Futureproof werd een praktijktest. Er werd een identiteit gecreëerd en ambassadeurs benaderd voor korte promotievideo's. Centraal in de campagne stond het belang van de makers voor de stad Amsterdam. De campagne startte in juli 2020, een week voordat het AFK het vierjarig advies voor het Kunstplan 2021-2024 uitbracht, een drukke tijd voor het AFK.
Resultaat
Hoewel de timing van de campagne niet ideaal was, slaagde ze er toch in om op 20 september succesvol af te ronden. Uiteindelijk is er met de campagne
€ 40.000 aan donaties opgehaald.
Mijn ervaringen tijdens deze campagne zijn verwerkt in het advies voor het AFK. Hierin beantwoordde ik de vraag of development een rol kan spelen binnen het huidige AFK.
Mijn antwoord op die vraag is: nee.
Als publiek fonds dat werkt voor de gemeente Amsterdam en onder toezicht staat van de gemeenteraad Amsterdam, moet het AFK zo onafhankelijk mogelijk blijven. De activiteiten in de sector Development zijn gericht op de markt, waarbij tegenstrijdige belangen spelen die niet altijd verenigbaar zijn met de onafhankelijke status van het AFK.
De urgentie om makers te ondersteunen was echter enorm en ik adviseerde het AFK om de Stichting Development Amsterdams Fonds voor de Kunst op te richten, een onafhankelijke steunstichting die Amsterdamse makers zou kunnen ondersteunen. Dit zou de potentiële belangenconflicten wegnemen die kunnen voortvloeien uit de directe betrokkenheid van het AFK bij fondsenwervende activiteiten. Het AFK zou wel meer over projecten en ondersteunde kunnen communiceren om zo de zichtbaarheid van het fonds en de makers te vergroten.
Hoe kan Development een rol spelen binnen een publiek cultuurfonds als het Amsterdams Fonds voor de Kunst?